Onthulling kunstwerk de Maashoorn

Date(s) - 23 09 2017

Maasboulevard

Schiedam verwelkomt een nieuw kunstwerk! De Maashoorn aan de Maasboulevard wordt op zaterdag 23 september feestelijk onthuld in het bijzijn van de kunstenaars, initiatiefnemers en wethouder Marcel Houtkamp.

Het is een kunstwerk om naar te kijken en naar te luisteren. Kunstenaar Pierluigi Pompei is de bedenker van dit kunstwerk. Hij vroeg de kunstenaars Strijbos & Van Rijswijk om klankcomposities te schrijven die in en rondom het beeld te horen zijn. Nienke Rooijakkers tekende voor de interviews en samenstelling van de verhalen. Zo is een kunstwerk ontstaan met meerdere lagen.

Vanaf 14.00 uur vinden de festiviteiten plaats op de Maasboulevard. Zo zal de big band van kunstenaar Pierluigi Pompei een swingend jazzoptreden geven.

De Maashoorn is tot stand gekomen op initiatief van omwonenden van de Maasboulevard en gemaakt in opdracht van de gemeente Schiedam.

Met de app ‘Walk With Me’ ontwikkelden Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk de kunst van het ‘topografisch componeren’, waarmee zij wereldwijd naam hebben gemaakt. Door hun muzikale klanken te koppelen aan het gebruik van GPS, bepaalt de luisteraar zelf de uiteindelijke compositie.

Voorbijkomende schepen nemen je mee de zee op, de havens in. Het klotsende water maakt het hoofd weer leeg. De Maashoorn vormt het middelpunt van deze ruimtelijke klankcompositie. Het kunstwerk is een beleving en verbindt water en land en mensen onderling. De verhalen van bewoners en bezoekers van de Maasboulevard, van Gorzenaars en Gorzenezen, van vissers en schippers, van jonge en oude mensen vormen de basis voor de compositie.